Handelspolitik

Grænsejusteret skat: uenighed i Det Hvide Hus og i Kongressen

shutterstock_338053523

HOVEDPUNKTER

  • Trump’s handelstrio – Ross, Navarro og Lighthizer – støtter Paul Ryan’s forslag om grænsejusteret skat (BAT)
  • Men internt i Det Hvide Hus møder forslaget modstand
  • Også i Senatet er der alvorlige betænkeligheder blandt republikanerne
  • Det spås at blive svært at få forslaget igennem begge kamre i ongressen
  • Trump’s folk kæmper en indædt magtkamp om kursen for USA’s handelspolitik

 

UPDATE

– Forslaget om at indføre ”border adjustment tax” (BAT) diskuteres fortsat indgående i USA, men uenigheden er stor, både i kongressen og internt i det Hvide Hus

– Fra de centrale handelspolitiske personer i Trump’s regering er der overvejende opbakning til forslaget: Wilbur Ross, Trump’s handelsminister, Peter Navarro, chefen for det handelspolitiske råd og Robert Lighthizer, den nominerede til posten som handelspolitisk chefforhandler, rapporteres alle at være tilhængere af BAT.

– Men Trump’s hold er splittet. Gary Cohn, chefen for Trump’s Nationale Økonomiske Råd, rapporteres at være modstander. De fem andre udnævnelser med en fortid hos Goldman Sachs menes at stå bag ham i spørgsmålet.

– Paul Ryan, lederen af republikanerne i Repræsentanternes Hus, rapporteres at have sine kollegaers støtte til forslaget. Til gengæld skulle adskillige republikanere i Senatet have alvorlige betænkeligheder.

– Orrin Hatch, republikanernes leder i Senatet i spørgsmål om skattelovgivning, udtaler: ”Det eneste jeg kan sige på nuværende tidspunkt er, at der er meget lang vej hjem med det her forslag – og at det bliver et vanskeligt forehavende at få forslaget igennem begge kamre”

– Spørgsmålet har givet anledning til betydelig splittelse i amerikansk erhvervsliv. Firmaer, der opererer i eksport-orienterede sektorer støtter forslaget, mens virksomheder der er afhængige af stor import fra udlandet er modstandere.

– Sidst men ikke mindst, rapporteres der om intense magtkampe omkring USA’s fremtidige handelspolitik mere generelt – mellem en gruppe hardliners, anført af Steve Bannon og Peter Navarro, og en gruppe moderater, anført af Gary Cohn – hvor sidstnævnte gruppe i de seneste uger synes at have fået overhånden.

RESSOURCER

  •  Trump muddies the waters on tax plan, Financial Times, 2 March 2017.
  •  While House civil war breaks out over trade, Financial Times, 10 March 2017.
  •  Nouriel Roubini, America’s bad border tax, Project Syndicate, 3 March 2017.
  •  Thomas Nakios. Trump’s unfashionable tax idea. New York Times, 30 January 2017.

 

Jakob Vestergaard, Policy Update, 13. marts 2017.

Categories: Handelspolitik, Trump

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s