Globalisering

Amerikansk handelspolitik på slingrekurs

shutterstock_482903482

Forrige weekend forlød det fra USA’s handelsminister, Wilbur Ross, at TTIP slet ikke er død, som mange ellers havde troet. Men de der håbede, at signalet bar løfter om morgenluft for de amerikansk-europæiske handelsrelationer, skulle snart blive skuffede.

Wilbur Ross udtalte for nylig (23/4), at den amerikanske regering er fast besluttet på at indgå en række handelsaftaler med sine største handelspartnere. De, der troede, at USA havde lagt den transatlantiske handels- og investeringspagt (TTIP) på is, tog fejl, sagde Ross. Da den amerikanske regering i starten af året kortsluttede frihandelsaftalen med Stillehavslandene (TPP), havde den netop taget en bevidst beslutning om ikke at gøre det samme med TTIP, forklarede Ross.

Udtalelserne faldt få dage før et planlagt besøg af EU handelskommisær, Cecilia Malmström. Det forlød forud for mødet, at det var Wilbur Ross selv, der skulle snakke handelspolitik med Malmström. Men et sådant møde fandt tilsyneladende aldrig sted. I stedet mødtes Malmström med tre medlemmer af Senatets finanskomité, John Cornyn, Orrin Hatch og Ron Wyden (25/4).

Meget tyder på, at Wilbur Roos havde særdeles gode grunde til at lægge sin indsats andetsteds. Pålidelige kilder vil vide, at Ross pludselig fik travlt med at appelere til Trump om ikke at underskrive et dekret som Peter Navarro, chefen for Trumps handelsråd, havde udarbejdet.

Dekretet præciserede, at det er USA’s handelspolitik kun at indgå handelsaftaler, der bidrager positivt til amerikansk økonomi i form af øget økonomisk vækst, stigende amerikanske lønninger, og faldende handelsunderskud og styrkelse af strategisk vigtige indenlandske sektorer. NAFTA har ikke leveret på et eneste af disse hovedkrav, fastslår dekretet, hvorfor præsidenten beordrer traktaten opsagt.

Det var planlagt, at dekretet skulle underskrives forrige lørdag (30/4). I dekretet indgik en passus, der gav USA’s handelspolitiske chefforhandler ordre til at opsige NAFTA aftalen indenfor 5 dage efter dets underskrivelse. Havde Trump skrevet under, skulle NAFTA aftalen altså have været opsagt senest i torsdags (4/5).

Det lykkedes imidlertid i sidste øjeblik – blot to dage før den planlagte underskrivelse – for en række rådgivere med tætte forbindelser til amerikansk erhvervsliv, anført af Wilbur Ross og landbrugsminister, Sonny Perdue, at afværge det. En pludselig opsigelse af NAFTA ville have sendt chokbølger igennem den globale økonomi.

Det betyder ikke, at alt så ånder fred og idyl. Dekretet ligger i skuffen – og derfra taler det sit tydelige sprog. For det første fortæller det os, at den del af Trumps hold som står for en konfrontatorisk handelspolitik, på ingen måde er sat ud af spillet. For det andet definerer dekretet, de kriterier der vil blive lagt til grund i det omfattende gennemsyn af alle dets største handelsaftaler, som Trump søsatte i forbindelse med markeringen af sine 100 første dage som amerikansk præsident.

På den baggrund ser udsigterne til fornyet momentum for TTIP ikke specielt lyse ud. Det er formentlig ikke tilfældigt, at der ikke er nogen offentligt tilgængelig reportage om mødet mellem EUs handelskommisær og de amerikanske senatsmedlemmer.

Da Malmström for et par måneder siden mødtes med mexicanernes økonomiminister, Ildefonso Guajardo, var der anderledes fynd og klem på de begejstrede (og polemiske) tweets fra mødet: ”Now is the time to build bridges, not walls. EU & Mexico agree to accelerate trade talks”, lød EU Kommisionens undertekst til et billede af to storsmilende og ivrigt håndtrykkende parter.

Jakob Vestergaard. Først bragt i Finans, den 4/5-2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s