Handelspolitik

UPDATE – Amerikansk handelspolitik

shutterstock_338053523

Af Jakob Vestergaard

Trump holdt i nat sin tale om nationens tilstand i den amerikanske kongres. Det var på forhånd forventet, at international handel ville blive et af de dominerende temaer. Og handel indgik da også i talen, men fyldte betydeligt mindre end de fleste havde forudset. Man har lov at håbe, at det er et tegn på at amerikansk handelspolitik i det kommende år, vil blive mindre aggressiv, end mange har frygtet. Her den fulde ordlyd, af den del af talen, der omhandlede handel:

“America has also finally turned the page on decades of unfair trade deals that sacrificed our prosperity and shipped away our companies, our jobs, and our Nation’s wealth.

The era of economic surrender is over.

From now on, we expect trading relationships to be fair and to be reciprocal.

We will work to fix bad trade deals and negotiate new ones.

And we will protect American workers and American intellectual property, through strong enforcement of our trade rules”.

Læs hele talen her.

Sjette runde af NAFTA forhandlingerne blev afsluttet mandag i Montréal. Handelsministrene fra Canada, Mexico og USA var enige om, at det var meget begrænset hvad der havde været af fremskridt i forhandlingerne. Robert Lighthizer gik så vidt som til at benytte sit pressemøde til at rette en bidende kritik i mod Canada for at have lanceret hvad han beskrev som et massivt angreb på “alle USA’s handelslove”. Den konflikt Lighthizer henviste til, foregår egentlig i WTO regi – hvor Canada har indklaget USA for at bryde WTO regelsættet – men trækker spor tilbage til NAFTA forhandlingerne, hvor USA har signaleret et opgør med princippet om at afgørelser i handelskonflikter skal være bindende. Hele affæren er kompliceret, men Chad Bown, fra Peterson Institute, udreder trådene i sin artikel i Washington post i går, ”Canada turned to the WTO because Trump has threatened NAFTA”. Læs Bowns artikel her.

Mens amerikanerne og canadierne fortsætter den hårde tone, spekulerer iagttagere af processen i, at de forhandlende parter er begyndt at indstille sig på et noget længere forhandlingsforløb, end der først var lagt op til. Næste runde er ganske vist berammet til at starte i slutningen af februar i Mexico City, men flere bemærker, at med valg på vej i både USA, Mexico og Canada, så er det langt fra utænkeligt at en eventuel ny NAFTA aftale udskydes til vi er på den anden side af valgene. I Canada er der delstatsvalg i Quebec og Ontario til juni (hvilket til sammen involverer halvdelen af Canadas befolkning); i Mexico er der præsidentvalg i juli måned; og endelig kommer så midtvejsvalget til den amerikanske kongres i november måned. Spekulationerne går altså på, at parterne måske vil se en gensidig fordel i at fortsætte de ”barske forhandlinger” året ud, og først præsentere en eventuel ny NAFTA-aftale – med alt hvad det måtte indebære af mere eller mindre ubehagelige og potentielt upopulære kompromisser – til efter valghandlingerne.

Theresa May rejser i dag onsdag på en tre dages tur til Kina. I den anledning offentliggjorde hun sent i aftes en kronik i Financial Times, hvor hun lovsang det britisk-kinesiske handelssamarbejde, og erklærede sin intention om at udbygge samarbejdet yderligere i de kommende år. May fandt dog også anledning til at pege på områder, hvor der er uenigheder og kontroverser, som eksempelvis i spørgsmålet om at få reduceret den globale overkapacitet i stålsektoren, og i spørgsmålet om beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder. Set fra et dansk synspunkt var det opløftende, at hun lagde stor vægt på vigtigheden af at dialog og konflikthåndtering foregår i det multilaterale handelssystem, og ikke unilateralt eller bilateralt, mellem nogle få stormagter: ”All large economies have a special responsibility to show leadership on this front, demonstrating that we respect the rule book and collaboration through the World Trade Organization as we seek to open markets and embrace new opportunities”. Læs hele kronikken her (paywall).

Categories: Handelspolitik, Kina, NAFTA, Trump, USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s