Handelspolitik

Trump gør klar til konfrontation med Kina

2017-01-09_16-57-37

Der er mange der håber, at når Trump overtager præsidentembedet i Det Hvide Hus senere på måneden, så bliver det en anden Trump vi får at se, end ham vi lærte at kende under valgkampen. Især er der mange, der ikke rigtig tror på, at han vil gøre alvor af sin protektionistiske handelspolitik, og den lovede konfrontation med Kina. Desværre er der rigtig meget, der tyder på, at de forhåbninger er naive. Trump’s tre centrale udnævnelser på det handelspolitiske område taler et tydeligt sprog:

Peter Navarro, økonom og forfatter til tre bøger om hvordan USA’s problemer er Kinas skyld (The Coming China Wars; Death by China; Crouching Tiger) bliver chef for Trumps nye nationale handelsråd; Robert Lighthizer, en jurist der er kendt for sin langvarige indsats for at få Republikanerne til at bryde med ”naiv tro på frihandel”, bliver Trump administrationens chefforhandler på det handelspolitiske område; og endelig bliver Wilbus Ross, succesrig erhvervsmand og milliardær uden politisk erfaring og nationaløkonomisk  kompetence, USA’s nye handelsminister.

Wilbur Ross og Peter Navarro er forfatterne til et notat som blev offentliggjort under valgkampen, som et forsøg på at forklare Trumps økonomiske strategi. Notatet er blevet hårdt kritiseret på begge sider af det politiske spektrum. Dets centrale passage lyder som følger:

”Trump proposes eliminating America’s USD 500 billion trade deficit through a combination of increased exports and reduced imports. Again assuming labor is 44 per cent of GDP, eliminating the deficit would result in USD 220 billion of additional wages. This additional wage income would be taxed at an effective rate of 29 per cent, yielding additional tax revenues of USD 61.6 billion”

Det lyder besnærende enkelt. Vi fjerner handelsunderskuddet, det vil give et stort boost til beskæftigelse og lønninger, som til gengæld vil give os et øget skatte revenue (som kan bruges til at finansiere skattelettelser). Det kritikerne især har bemærket er, at det ikke rigtigt er en ”plan” blot at sige at man vil fjerne handelsunderskuddet ved at øge eksporten og mindske importen. Hvad man konkret har tænkt sig at gøre for at øge eksporten og mindske importen er alvorligt underbelyst.

Det nærmeste man kommer et bud på det, er at man vil indføre toldsatser på import (fra især Kina) og straftold på amerikanske virksomheder der planlægger at flytte arbejdspladser ud af landet. Men vil det øge eksporten og mindske importen, og dermed eliminere handelsunderskuddet? Det er ren magisk tænkning. Øgede toldsatser vil gøre import dyrere, og derved vil importen formentlig falde noget, men det vil også resultere i stigende priser, faldende reallønninger og deraf følgende afmatning af økonomien. Dertil kommer, at Ross og Navarro synes at antage, at faldet i importen fra Kina, vil føre til en tilsvarende stigning i produktionen i amerikanske virksomheder – men det mest sandsynlige resultat er, at USA’s import fra et andet land med lave produktionsomkostninger vil stige tilsvarende.

Greg Mankiew, økonomi professor ved Harvard University og tidligere rådgiver får både George W. Bush og Mitt Romney’s 2012 kampagne, har kaldt Ross og Navarros analyse for ”dybt skuffende” og intellektuelt på et niveau betydeligt under hvad man kunne forvente af en 1.års økonomi-studerende.  Larry Summers, tidligere amerikansk finansminister kritiserer planen for at være ren og skær ”woodoo økonomi”.

Foruden de alvorlige problemer med den økonomiske analyse, hæfter iagttagere sig ved en central politisk antagelse, som virker naiv og ude af trit med virkeligheden. Trump holdets strategi er angiveligt, at USA kan true og intimidere Kina til at mindske sin eksport til amerikanske forbrugere, og dermed bidrage til at gøre USA’s handelsunderskud lavere. Men er det sandsynligt, at Kina vil lade sig intimidere til en sådan reaktion? Er det ikke mere sandsynligt, at Kina vil svare igen, med tilsvarende handelspolitiske interventioner, rettet mod USA? Hvis det sker, hvad vil Trump holdets næste skridt så være?

Uanfægtet af dets kritikere gør Trump holdet klar til at lægge fra land med en aggressiv handelspolitik så snart man overtager Det Hvide Hus. Financial Times rapporterede forleden, at ”Trumps tropper gør klar til store handelskampe”, ikke mindst med Kina. ”Situationen er meget farlig”, advarer Robert Zoellick, tidligere handelspolitisk chefforhandler for USA og forhenværende præsident for Verdensbanken. Der er en ”stor risiko for at konflikten med Kina spinner ud af kontrol”, vurderer Zoellick. Alt håb er endnu ikke ude. Man kan stadig håbe på at en handelskrig mellem USA og Kina kan undgås. Men den måde, Trump har sat sit hold på, lover alt andet end godt.

Jakob Vestergaard

Først bragt at Finans, den 9/1-2017.

Foto af Passion1.618

Categories: Handelspolitik, Kina, Trump

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s